Menu Icon of a menu made of three horizontal lines
Close Icon of a cross (x)

Stjärtsvängen

Min gamla lumparpolare Calle “Segis” Rönn flyger mig runt Siljansnäs flygplats i hans egen dubbeldäckare.

Pilot på detta experimentplan är Carl Rönn som jag lärde känna när vi var ytbärgare flygvapnets räddningshelikopter på Gotland.

Idag är Carl Rönn ungefär som jag, en mångsysslare och entreprenör. Bland annat har han tagit initiativ till Siljan Airpark som antagligen är världens enda radhusområde där husen försetts med hangar istället för ett garage. Vem kom på idén? Carl Rönn naturligtvis.

Nu senast engagerar sig Calle i Siljan Airpark flygmuseum och där har han lyckats få till en fin samling av flygmaskiner, flygmotorer, ballonger och annat. De äldsta föremålen är ända från tidigt 1900-tal vilket är extremt gammalt för att vara flyghistoria. Många av föremålen har aldrig tidigare visats så nog är museet unikt alltid.

Det verkar kanske konstigt att anlägga ett flygmuseum i djupaste Dalarna men jag råkar veta att de närmaste åren kommer museet växa betydligt och bli en tämligen stor attraktion för hela Dalarna. Vad det handlar om får jag dock inte avslöja tyvärr, men går saker och ting i lås blir det riktigt cool.

Idag finns massor av aktiviteter på somrarna inte minst en rätt speciell och tämligen unik buskisteater baserad kring flygplan från första världskriget (kopior då) som faktiskt flyger under föreställningen. Går inte alla dagar så kolla innan.

Planet i filmen är givetvis signerat Carl Rönn vilket betyder att han byggt det själv, vem trodde något annat.

En flygtur runt fältet som den i filmen kostar om jag minns det rätt 300 bagare och är möjlig om vädret tillåter, att Carl är tillgänglig som pilot och att du vågar förstås.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arrow Up Icon of a arrow pointing up
Click to access the login or register cheese