Niri 2030. Del 1.

Niri 2030 var från början ett hobbyprojekt som fick lite rum mellan de mer inkomsbringande projekten. Storyn låg i många år eftersom jag saknade kryddan, spänningen, en bra intrig. Dessutom har jag aldrig närt någon dröm om att bli författare.

I några bloggar framöver tänkte jag dela med mig av en del texter från boken, med början i denna. Men först en kort berättelse om hur allt började.

Utan att jag själv hade en aning om det uppstod de första styckena till den bok, i ett helt annat sammanhang. Det var hösten 2001 då jag och min kurskamrat Mattias Lindahl gemensamt arbetade på en vetenskaplig artikel under en kurs i Sustainable Production eller något sådant på institutionen för Maskinteknik och industriell ekonomi på KTH.

I den artikeln påstod vi med hjälp av diverse empiri och logiska antaganden, att det är rimligt att anta att autonoma fordon både är en möjlig och önskvärd lösning på mänsklighetens transportbehov som både skulle rymmas inom ramen för ett uthålligt samhälle och frigöra yta i de urbana strukturerna (städerna). Vi beskrev också hur det rådande psykologiska motståndet mot att låta sig köras av en maskin kunde brytas ner till dess rena motsats – det vill säga att det anses oansvarigt att själv köra.

Kruxet var attvi stack ut hakan lite vällångt, och därför ville vi stötta vår hypotes genom att be de stora bilföretagens ledningsgrupper fylla i en enkät som handlade om detta. För att ge en tydlig bild av hur vi visualiserade ett pay-per-ride-system med autonoma fordon, skrev jag en kort essä som bifogades tillsammans med enkäten samt ett utkast till artikeln.

VDs sekreterare för Ford ringde oss från huvudkontoret i USA för att framföra en hälsning från VD själv att det var det mest intressanta han läst på många år.

Den essän är alltså det som ligger till grund för den roman som blir klar senare i år. Vår artikel blev aldrig publicerad tyvärr. Tyvärr måste jag verkligen säga, för med tanke på hur utvecklingen sett ut sedan dess var vi förvånansvärt pricksäkra.

Däremot kontaktades vi av flera stora biltillverkare. Bland annat Toyota och Honda. VDs sekreterare för Ford ringde oss till och med från huvudkontoret i USA för att framföra en hälsning från VD själv att det var det mest intressanta han läst på många år. Jag minns också ett långt samtal med en representant från Delphi (världens största underleverantör till fordonsinsdustrin) som menade att det vi skickat var minst sagt högintressant och bad att få använda essän i sin eget arbete för att styra utvecklingen åt just det hållet. Tittar man på deras hemsida idag ser det onekligen så ut som han snappat upp tendensen vi var på väg åt.

Samtliga företag avböjde dock att kommentera officiellt eller fylla i enkäten – av ”konkurrensskäl”. Inte en enda enkät fick vi tillbaka, vilket sänkte vår artikel.

Idén om autonoma fordon är utvecklad i romanen men ligger mest som en del av den futuristiska bakgrund som handlingen tilldrar sig i. Själva berättelsen handlar om något helt annat.

Niri 2030

Min tanke är att skriva några blogginlägg om boken och kanske dela lite mer om den process det är att skriva något så omfattande som en roman. Jag funderar också på att publicera en del avsnitt ur den, men det är inget löfte, jag förbehåller mig rätten att ändra mig om jag skulle känna för det.

I detta inlägg nöjer jag mig med att publicera ett utkast till baksidestexten och inväntar synpunkterna på det, så får jag se hur jag fortsätter. Bokens arbetstitel är Niri 2030 efter huvudpersonen som heter Niri och det året berättelsen utspelar sig.

Baksidestexten – ett utkast

När Niri Boon lämnade USA och flyttade till Sverige gjorde hon det för kärlekens skull. Sju år och ett barn senare känner är hon sig inte lika lycklig längre. Olikheterna mellan dem känns oöverstigliga. Hon blev redan som barn tränad i självständighet, beslutsamhet och målmedveten riktning och ser arbetet som sitt främsta kall. Han är en snäll svensk helyllekille som tror på jämställdhet och lika ansvar men säger att han tröttnat på att vara hennes förkläde och hotar med skilsmässa om hon inte deltar mer i familjelivet. När Niri en dag blir mystiskt kontaktad av en läkare som påstår att hennes far ligger döende på ett sjukhus i Texas tar hon nästan tacksamt emot en legitim anledning att fly situationen.

Men hennes fars sjukdom visar sig vara en rökridå avsedd att ge honom tid att fly från säkerhetstjänsten CIA. När Niri besviken och arg, till slut möter honom är han på flykt i Kanada. Hon får veta att han är efterlyst som landsförrädare efter att ha lämnat sin befattning som chef över ett topphemligt militärt projekt. När han dessutom berättar att han hittat dokument som visar att deras europeiske förfader inte alls var den schweiziskt hantverkare som han sagt, utan general i tyska SS och Hitlers okända högra hand, tappar Niri fattningen och lämnar honom i vredesmod.

Verkligheten hinner ifatt henne med insikten om att även hon är övervakad. I desperation söker hon upp en gammal vän och gemensamt letar de återigen upp hennes far som berättar varför han lämnat sitt projekt. Ganska snart står det klart att de ensamma, mot alla odds måste förhindra ett brott mot mänskligheten av ofattbara proportioner.

Händelserna tilldrar sig en nära framtid där klimatförändringarna fått nio multinationella företag att gå samman i Nine, en gigantisk organisation som via nya produkter och tjänster försöker ställa om samhället för att dämpa de allt snabbare klimatförändringarna. Samtidigt har militär och högerextrema tagit makten i USA och har långt gångna planer på att minska jordens befolkning från åtta miljarder till två.

Niri befinner sig plötsligt i en situation där hon jagas av osynliga agenter som utnyttjar nätets alla möjligheter att hitta henne. Samtidigt är det avgörande att hon hinner före CIA till en gammal forskningsanläggning i Polen som hennes nazistiske släkting omsorgsfullt utplånade alla spår av innan kriget förlorades. Niris har lovat sin far att förstöra anläggningen, men när hon förstår vad den döljer beslutar hon sig för det tillhör hela mänskligheten och att det måste räddas till varje pris. Med det tar en ny plan form i hennes huvud.

Niri 2030 är en spännande bladvändare med raffinerade intriger. Den handlar om människor som ställs inför svåra beslut, om mod och feghetens konsekvenser, men också om hur man kan förlåta även de värsta brottslingarna.

Med svärta och humor återställer den lite hopp för mänskligheten.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

You may also like
Instafeed

Follow me on Instagram

Prenumerera