Att lyda Eller inte

We can either obey or we can rebel. Med det påståendet avslutar den brittiska filmaren och illustratören Temujin Doran sin film OBEY (Se hela filmen nedan).

Filmen är en kritisk kommentar till det samhälle vi ärvt från tidigare generationer och nu förvaltar.

Det är en störande film som är i samma genre, eller rättare sagt ett utmärkt komplement till, en annan mycket bra brittisk dokumentär: The Century of The Self av Adam Curtis som sändes i fyra delar på BBC 2010. Bägge filmerna är faktabaserade dokumentärer av kejsaren har inga kläder-typen och är mycket övertygande. Detta gäller särskilt Curtis Century of The Self, men även denna film som alltså heter OBEY.

Obey bygger på boken The Death of the Liberal Class av Chris Hedges och belyser den fälla som kapitalismen utgör för mänskligheten och för planeten. Vi är inte vid stupet än men tiden är knapp. Mycket knapp. Jag kan inte annat än hålla med Temujin Doran i att vi kan antingen fortsätta lyda – eller vi kan göra uppror.

Men, och det är väl lika bra att skriva det också; uppror (att vara rebell) är inte samma sak som att göra revolution. Revolution strävar efter att kasta omkull ett system och ersätta det med ett annat. Vi vet hur det slutar och vi kan inte upprepa gamla misstag. Här borde Temujin Doran valt sina ord mer noggrant. Det är lätt att misstolka t ex: ”Rebellion is about permanent revolt and perpetuate alienation from power.” som något annat.

Men ändå, det är när jag hör just de orden som jag kommer att tänka på Gandhi. Han om någon var pekade ju på en fredlig väg med kärlek och förtroende som ledstjärnor. Där sanning och makt är intimt förknippade med varandra.

Det kom för övrigt ut en ny bok om Gandhi alldeles nyligen: Gandhi and the unspeakable: His Final Experiment with Truth. Här är en alldeles färsk och mycket spännande intervju med författaren James W. Douglass på Writers Voice. Lyssna på den också.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

You may also like
Instafeed

Follow me on Instagram

Prenumerera