Ytbärgare på Gotland och HKP-4

Jag lägger upp den här bilden (nedan) eftersom några har önskat det och för att den ska bli sökbar på google. Det är den enda bilden jag har från tiden då jag var ytbärgare -80. Här hänger jag under flygvapnets HKP 4, nr 98 och hjälper en nödställd pilot. Bilden är tagen under en övning, Troligen av vpl Lund som hade en Instamatic. Tack Lund!

Ytbärgare kallas en person som från en räddningshelikopter sänks ner för att rädda folk i nöd. Ofta i oländig terräng, som hög sjö, svårforcerad skog eller berg (wikipedia). Det låter märkvärdigare än det är tycker jag. Det är liksom bara att hänga med och göra det man ska.

Helikopterförarna

Det jag imponerades mest av var förarna. Ett tillfälle var särskilt anmärkningsvärt. Vi skulle undsätta en person på en fiskebåt. Den vara kanske 2o meter från för till akter. Det var kraftig vind, vid tillfället och sjön var mycket hög, det var mörkt och fartyget gungade rejält. Av hänsyn till mig, för jag inte skulle landa allt för hårt eller få pendling, sänkte föraren helikoptern så mycket det gick.

En minnesbild som etsat sig fast är hur jag ser upp mot helikoptern när jag hänger i linan och noterar hur föraren lagt masttoppen en och halv under rotorn, och håller den fixerad en meter utanför sidorutan på cockpit. Masttoppen slog säkert 7 – 8 meter där uppe men föraren bara följde med som om helikopter och masttopp varit fast förbundna med varandra.

Hur de klarade sådana här saker begriper jag inte. Själv lyckades jag knappt flyga denna pjäs från plattan till hangaren den enda gång jag fick pröva. Det som gjorde det svårt var ketchupeffekten, det vill säga, först händer ingenting när man rör spakarna, och sedan kommer allt på en gång. Antar att det blir så med en så tung helikopter. Men som sagt, fiskebåtsuppdraget fick mig att häpna.

Filmen längst ner på sidan ger en aning om vad dessa förare var kapabla till. Makalös maskin och makalösa förare.

Mäktig helikopter

Hkp 4 var hur som helst en mäktig helikopter och ljudfilen här gör den inte riktig rättvisa.

Som ytbärgare under flygvapnets vertol HKP 4 nr 98
Instafeed

Follow me on Instagram

Prenumerera